Audio en video
Jaap heeft in zijn werk veel gestudeerd en geprobeerd om de vruchten (het resultaat) van deze studies over te dragen aan anderen, die ook geïnteresseerd zijn in de bestudeerde onderwerpen.
Vóór het digitale tijdperk gebeurde dat vooral in de vorm van retraites, leergangen, lezingen en workshops. In 2021 heeft Jaap besloten om zijn content digitaal beschikbaar te maken en is hij begonnen met het opnemen van podcasts.
Er zijn er inmiddels 5: Thema’s in de Dao De Jing, Leven en Werken in het Ritme van de Seizoenen, De Kunst van het Mens Zijn, De Kunst van het Oorlogvoeren en Mens en Mythe. Je vindt ze alle 5 op deze pagina. Er verschijnen regelmatig nieuwe episodes, dus hou deze pagina goed in de gaten.
Veel luister plezier en bij vragen over de inhoud van de podcasts: contact@jaapvoigt.nl
Thema’s in de Dao De Jing
Thema’s in de Dao De Jing is Jaap zijn eerste serie podcasts over de werking van de Dao De Jing in het heden.
De eerste serie van 11 staan nu online. Als je tijdens het luisteren vragen hebt over de podcast, schroom die dan niet te stellen: contact@jaapvoigt.nl
“In 2003 kwam mijn vertaling uit het Chinees van de Dao De Jing van Lao Zi uit. Er zijn inmiddels drie duizend exemplaren verkocht en de belangstelling voor deze prachtige oertekst van het Daoïsme neemt nog steeds toe. Dit voorjaar verscheen de derde druk en ter gelegenheid daar van heb ik 11 podcasts over de inhoud van het boek gemaakt.”
0. Introductie
1. Dao
2. De
3. De Wijze deel 1
4. De Wijze 2
5. De materiële en immateriële wereld
6. De wijze heerser deel 1
7. De wijze heerser deel 2
8. De Onderstroom
9. Diverse hoofdstukken uit de DDJ deel 1
10. Diverse hoofdstukken uit de DDJ deel 2
Leven en werken in het ritme van de seizoenen: de podcast
Jaap bestudeerde ruim tien jaar de invloed van de seizoenen op de mens en ontwierp op basis van de I-Tjing en een oude Chinese kalender een model om te leven in het ritme van de seizoenen. Hapé Smeele volgde met de camera jarenlang het ritme van de seizoenen in de natuur. In 2008 kwam het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ uit. Nu, na de 5e druk van het boek, heeft Jaap er ook een podcast over gemaakt met buitengewoon waardevolle informatie en adviezen voor het dagelijks leven en werk: Wanneer begin je iets nieuws? Wanneer kun je het best een project of zelfs een bedrijf starten? Wanneer breng je de boel op orde? Wanneer trek je je terug en wanneer ga je er juist op uit?
Het model dat in dit boek wordt aangereikt, is een leidraad voor iedereen om in een natuurlijk ritme te leven en helpt ons niet alleen staande te blijven, maar ook werkelijk creatief te zijn te midden van een turbulente buitenwereld met zijn steeds hoger opgevoerde levenstempo en illusie van voortdurende expansie.
Per maand is er een episode van de podcast.
Inleiding Leven en werken in het ritme van de seizoenen
1. Januari
2. Februari
3. Maart
4. April
5. Mei
6. Juni
7. Juli
8. Augustus
9. September
10. Oktober
11. November
12. December
De Kunst van het Mens Zijn
Deze podcast serie is gemaakt voor het leven in barre tijden, zoals de crisis van de corona epidemie die we hebben doorgemaakt. Die crisis is niet op zichzelf staand, maar één van vele crises waarin wij ons thans als mensheid bevinden. Naast de crisis veroorzaakt door het virus, speelt er zich onder andere ook een economische, een financiële, een vluchtelingen- en een klimaatcrisis af.
De mens wordt teruggeworpen op zichzelf en zal moeten nadenken over zijn eigen menszijn en de manieren waarop hij /zij zich wenst uit te drukken. In deze serie worden begrippen en een taal aangereikt, waarmee de mens op een zinvolle manier op zichzelf kan reflecteren en onderling kan uitwisselen.
0. Introductie
1. Expansie, contractie en statische fase
2. Verschillende lagen van de mens
3. Het Geweten
4. Het horizontale vlak en de verticale lijn
5. Hebben en Zijn
6. Onder ogen zien van het lijden
7. Een Weg
8. Wat voor een plek is de aarde?
9. Omgaan met de basisdualiteiten
10. Functies, persoonlijkheid, instrument zijn en archetypes
11. Onderscheidings- vermogen deel I
12. Onderscheidings- vermogen deel II
13. Liefde met grote L en kleine l deel 1
14. Liefde met grote L en kleine l deel 2
15. Het Kwaad
16. Oefening Gezichten van het kwaad
17. Verdere verkenning van het kwaad
18. Het op zoek gaan naar een bron
19. Het lot
20. Blauwdruk van het lot
21. Performance
22. Verwondering
23. Vergeving deel 1
24. Vergeving deel 2
25. Hoe leer je om op een geestelijke weg te gaan
26. Transformatie
27. Mannelijk en vrouwelijk - Yin en Yang
28. Mannelijk en vrouwelijk – Jung Animus en Anima
29. The Wounded Healer
30. The Wounded Healer deel 2
31. Levenslessen deel 1
32. Levenslessen deel 2
33. De Dood
34. Afsluiting
De Kunst van het Oorlogvoeren
Het ultieme conflict dat de mens(heid) kent, is het voeren van oorlog. Het gaat daarbij over een strijd op leven en dood. De Kunst van het Oorlogvoeren van Sun Zi begint met: “Oorlog is een essentiële staatsaangelegenheid. Het is het gebied waarop over leven en dood wordt besloten en de weg die leidt naar overleving of vernietiging. Deze moet met de grootste zorg worden onderzocht.”
Deze serie podcasts gaat over conflicthantering. Hoe handel je in extreme situaties (van oorlog)? En wat kun je doen om zelf heel te blijven.
1. Inleiding
2. Inleiding vervolg
3. Eerste hoofdstuk
4. Tweede hoofdstuk
5. Derde hoofdstuk
6. Intermezzo - Gedicht
7. Het Kwaad
8. Vierde en vijfde hoofdstuk
9. Zesde hoofdstuk
10. Zevende hoofdstuk
11. Achtste hoofdstuk
12. Negende hoofdstuk
13. Tiende hoofdstuk
14. Elfde en Twaalfde hoofdstuk
Mens en Mythe
Mythen zijn verhalen die verontrusten, wakker maken, onoplosbaar zijn, raken in het hart en iets in beweging zetten.
In de hedendaagse Westerse cultuur zijn we analfabeet geworden wat betreft de taal van de mythe. Wij zijn alles vergeten over wat de mythe aan waarheid in zich heeft en de betekenis die zij overdragen. Mythen gaan niet over feitelijke of historische waarheden, maar over een diepere waarheid. In vroegere tijden zagen de mensen mythen in een ander licht – als een voertuig dat een subtiliteit en een rijkdom aan ervaring in zich heeft en overdraagt die eenvoudigweg niet kan worden overgebracht door lineaire, conceptuele vormen van taal.
Uit: “Resurrecting Jesus” van Adyashanti